Lamineermachine

Hoe werkt een lamineerapparaat?

Voordat we antwoord geven op de vraag “Hoe werkt een lamineerapparaat?” gaan we eerst in op de redenen waarom je ervoor zou kiezen om je documenten te lamineren. Met een lamineermachine voorzie je je documenten van een beschermende plastic laag. Deze plastic laag beschermt het document tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Dat is ideaal voor belangrijke documenten die je lang wilt bewaren. Papier vergaat namelijk snel zodra het in aanraking komt met vocht of teveel licht.

Naast belangrijke documenten zijn er nog vele andere zaken die je kunt lamineren. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes. Door deze te voorzien van een plastic beschermlaagje zullen ze veel langer meegaan in de portemonnees van degenen aan wie je de kaartjes uitdeelt.

Geef je binnenkort een feest of organiseer je een evenement? Dan kan het lamineren van de bewegwijzering verstandig zijn, zodat deze beschermd blijven tegen regen en vuil. Voor kinderfeestjes kun je zo zelfs een speurtocht uitzetten, wetende dat de materialen goed beschermd zullen zijn tegen de weersomstandigheden voor die dag.

Hoe werken lamineerapparaten?

Het gebruiken van een lamineerapparaat is gelukkig erg eenvoudig. Om te beginnen steek je de stekker in het stopcontact en geef je de machine de tijd om op te warmen. Hoe lang dit opwarmen duurt is afhankelijk van het door u aangeschafte apparaat. De opwarmduur staat waarschijnlijk aangegeven in de handleiding. Het is bovendien altijd verstandig om deze voordat u gaat lamineren goed door te lezen, aangezien hier adviezen in staan over de te gebruiken lamineerhoezen of rollen en er ook algemene gebruiksadviezen in staan.

Zodra het lamineerapparaat op de juiste temperatuur is, zal er een lampje gaan branden. Op dat moment kunt u van start gaan door het te lamineren document in de daarvoor bestemde lamineerhoes te steken. Let er daarbij op dat er aan alle 4 zijdes van het document evenveel ruimte overblijft ten opzichte van de hoes. Vervolgens voert u de lamineerhoes met het document recht in het lamineerapparaat in. Voer hierbij altijd als eerste de dichte zijde van de hoes het apparaat in. Begeleid de lamineerhoes in het begin even, totdat u merkt dat het apparaat de hoes er zelf doorheen begint te trekken.

Hoe ontstaat nu de hechting? De binnenkant van de lamineerhoes is bekleed met lijm die tijdens het lamineren door de hete platen van het lamineerapparaat verwarmd wordt. Zo wordt het papier met het kunststof versmolten. Doordat het document vervolgens door de lamineerrollen heengetrokken wordt, wordt het geheel netjes aangedrukt en de lijm goed verspreid.

Het eindresultaat: een strak gelamineerd document!

Soorten lamineerapparaten

Er zijn diverse formaten lamineerapparaten te verkrijgen, maar de meest gangbare opties zijn A3 en A4 apparaten. Met een A3 formaat lamineermachine kun je ook eenvoudig A4 documenten of kleinere documenten lamineren.

Er zijn apparaten verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het verschil tussen de wat eenvoudigere toestellen en duurdere machines zit vaak in de volgende zaken:

  • Het aantal transportrollen (hier geldt: hoe meer, hoe beter)
  • De hoeveelheid instelmogelijkheden (o.a. de temperatuur)
  • De vereiste opwarmtijd van het apparaat
  • De lamineersnelheid

Een lamineerapparaat kopen

Nu je weet hoe een lamineerapparaat werkt, kun je hier zelf mee aan de slag gaan. Ben je op zoek naar een goed lamineerapparaat? Bekijk hier een selectie van kwalitatieve én betaalbare lamineerapparaten:

Lamineerapparaten
.