lamineermachines

Lamineerapparaat kopen: waar moet je op letten?

Met een lamineerapparaat kun je je documenten beschermen tegen vocht, vuil en slijtage. Door documenten te voorzien van een geplastificeerde laag, met een lamineerhoes en een lamineerapparaat, bescherm je het papier. Maar waar moet je op letten als je een lamineermachine gaat kopen? Er zijn verschillende soorten lamineerapparaten in verschillende prijsklassen. Het verschil zit ‘m vaak in de snelheid waarmee het apparaat werkt en het formaat papier dat kan worden gelamineerd. Bedenk altijd van te voren hoeveel en waarvoor je de lamineermachine gaat gebruiken. Alleen af en toe om naamkaartjes te plastificeren? Of regelmatig om grote posters te lamineren?

Professioneel lamineerapparaat

Denk je er over een lamineerapparaat te kopen? Ga dan op zoek naar een professioneel lamineermachine. Deze machines namelijk hoeven helemaal niet duur te zijn. Een goede lamineermachine die je thuis kunt gebruiken of voor een klein kantoor zijn al te koop vanaf 25 euro. Let ook altijd op het type lamineerhoes dat je gebruikt. Hier is de kwaliteit van je gelamineerde document ook sterk van afhankelijk.

Soorten lamineerhoezen:

  • Lamineerhoes glanzend
  • Lamineerhoes mat
  • Lamineerhoes zelfklevend
  • Lamineerhoes Filex (met perforatie)
  • A3 lamineerhoes
  • A4 lamineerhoes
  • A5 lamineerhoes

Warme of koude lamineermachine?

Naast kleine lamineermachines zijn er ook grote lamineermachines voor bedrijven met bijvoorbeeld een eigen drukkerij. Bij deze grootformaat lamineerapparaten wordt onderscheid gemaakt in warm of koud lamineren. Voor warm lamineren moet PET-folie worden gebruikt en voor koud lamineren wordt PVC-folie gebruikt. PET-folie is goedkoper maar minder geschikt voor buiten gebruik omdat het UV-licht door laat. Koud lamineren heeft daarnaast al voordeel dat het snel tussendoor kan worden gedaan omdat de lamineermachine niet op hoeft te warmen. Een warme lamineermachine zorgt ervoor dat de lamineerhoes om je document heen wordt ‘gesmolten’.  Koud lamineren werkt met lijmbelletjes die op elkaar worden geperst zodat de zijden van de lamineerhoes aan plakken.